Deze in spek gewikkelde garnalen zijn zowel geschikt als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht. De garnalen zitten onder andere vanwege de bacon boordevol smaak. De garnalen worden al sudderend in een laagje boter met rode pepervlokken gebakken in de oven. Resultaat? De meest malse garnalen met een tikkeltje zout en een perfect zoet en pittig geglazuurd laagje daar omheen.
Waarom dit recept zo goed is
- Snel en gemakkelijk te maken
- Perfect om te serveren als voorgerecht of als (onderdeel van het) hoofdgerecht.
- Het spek is uitzonderlijk krokant en de garnalen zijn mals en sappig.
- Dee perfecte mix van zoet, zout en pittig. Dankzij de boter met chilivlokken krijgt de garnaal een zeer krokante textuur.
- Dit gerecht is gemakkelijk zuivelvrij en koolhydraatarm te maken (zie tips onderaan deze pagina).
Waarschuwing: dit gerecht is uitzonderlijk krokant en de garnalen zijn heerlijk mals. Maak voldoende om ruzie tijdens je Thanksgiving feestmaal te voorkomen.
Ingrediënten
- 2,2 kilogram aardappels
- 2 grote teentjes fijngehakte knoflook
- 1 snufje zeezout
- 6 eetlepels boter
- 125 gram volle melk
- 110 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
- Toppings: gesnipperde verse bieslook, bosui of zwarte peper
Instructies
- Let op: Je kunt bij dit recept de schil van de aardappelen zowel verwijderen of laten zitten.
- Snij de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Leg ze vervolgens in een grote soeppan vol met koud water. Zorg dat het water ongeveer 2,5 cm boven de aardappelen uitkomt.
- Versnipper de knoflook. Roer de knoflook en een eetlepel zout door het water. Breng aan de kook voor 10-12 minuten. Je kunt testen of de aardappelen gaar zijn door met een mes door een aardappel te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de aardappel gaar.
- Ondertussen verhit je de boter, melk en (optioneel) 2 theelepels zeezout in een kleine pan totdat het is gesmolten. Let op: zorg er voor dat het mengsel niet aan de kook raakt! Zet de pan van het vuur.
- Giet de aardappelen af en plaats ze terug in de hete soeppan. Zet het vuur laag. Schud de pan 1 minuut voorzichtig heen en weer om het achtergebleven stoom vrij te laten komen. Haal de pan vervolgens helemaal van het vuur en zet hem op een andere hittebestendige ondergrond.
- Pureer de aardappelen met een staafmixer
- Giet de helft van het botermengsel over de aardappelen en meng met een (houten) lepel door de aardappelpuree. Herhaal dit met het resterende botermengsel en de roomkaas.
- Proef of de aardappelpuree op de gewenste smaak is. Voeg eventueel extra melk, zout of andere kruiden toe.
- Garneer met versnipperde bieslook, bosui of zwarte peper.
Tips & variaties
Gebruik voor een zuivelvrije versie van dit gerecht een veganistische boter of geraffineerde kokosolie in plaats van boter.
Om dit gerecht koolhydraatarm te maken gebruik je in plaats van ahornsiroop een koolhydraatarme ahornsiroop.
Dit recept glutenvrij proberen? Let er dan goed op dat je voor glutenvrije bacon kiest. Bacon bevat normaal gesproken geen gluten, maar bij voorverpakte bacon kan het soms voorkomen dat dit later is toegevoegd.
Tips of andere variaties voor andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments.