Mijn kinderen stellen intussen erg hoge eisen aan een aardappelpuree. Ze zijn namelijk opgegroeid met dé perfecte aardappelpuree. Af en toe hoor ik ze zeggen dat er niet één aardappelpuree boven deze gaat. “Deze aardappelpuree is zo romig, mam”, hoor ik ze zeggen. Ik heb vroeger regelmatig aardappelpuree gemaakt op basis van allerlei recepten en variaties, maar deze overheerlijke geroosterde Knoflook Aardappelpuree spant toch echt wel de kroon binnen ons gezin!

Zodra de aardappelpuree tijdens Thanksgiving op tafel komt, is dit bakje als eerste altijd weer leeg. Ik maak daarom van dit gerecht altijd wat extra, zodat niemand elkaar in de haren vliegt tijdens het eten. 🙂

O, en de puree is ook ongelooflijk gemakkelijk van tevoren te maken en op te warmen in de oven of magnetron. Zie de tip onderaan op deze pagina. Ideaal dus, mocht je een uitgebreid menu op tafel willen zetten!

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 2,2 kilogram aardappels
  • 2 grote teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 snufje zeezout
  • 6 eetlepels boter
  • 125 gram volle melk
  • 110 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • Toppings: gesnipperde verse bieslook, bosui of zwarte peper

Instructies
 

  • Let op: Je kunt bij dit recept de schil van de aardappelen zowel verwijderen of laten zitten.
  • Snij de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Leg ze vervolgens in een grote soeppan vol met koud water. Zorg dat het water ongeveer 2,5 cm boven de aardappelen uitkomt.
  • Versnipper de knoflook. Roer de knoflook en een eetlepel zout door het water. Breng aan de kook voor 10-12 minuten. Je kunt testen of de aardappelen gaar zijn door met een mes door een aardappel te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de aardappel gaar.
  • Ondertussen verhit je de boter, melk en (optioneel) 2 theelepels zeezout in een kleine pan totdat het is gesmolten. Let op: zorg er voor dat het mengsel niet aan de kook raakt! Zet de pan van het vuur.
  • Giet de aardappelen af en plaats ze terug in de hete soeppan. Zet het vuur laag. Schud de pan 1 minuut voorzichtig heen en weer om het achtergebleven stoom vrij te laten komen. Haal de pan vervolgens helemaal van het vuur en zet hem op een andere hittebestendige ondergrond.
  • Pureer de aardappelen met een staafmixer
  • Giet de helft van het botermengsel over de aardappelen en meng met een (houten) lepel door de aardappelpuree. Herhaal dit met het resterende botermengsel en de roomkaas.
  • Proef of de aardappelpuree op de gewenste smaak is. Voeg eventueel extra melk, zout of andere kruiden toe.
  • Garneer met versnipperde bieslook, bosui of zwarte peper.

Tips & variaties

Tip: Verspreid de puree in een ovenschotel en laat een nacht in de koelkast staan. Bestrooi de puree de volgende dag met extra Parmezaanse kaas en boter en warm het opnieuw op in de oven.

Gek op knoflook? Verdubbel gerust de hierboven aangegeven aantal knoflookteentjes. Of rooster tijdens het koken van de aardappelpuree een bolletje knoflook in de oven en voeg deze toe aan de puree. Héérlijk!

Variatietip: voeg als garnering kleine stukjes bacon of een versnipperde hete peper toe.

Heb je deze knoflook aardappelpuree gemaakt en heb je tips voor ons of andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments.