Er zijn gelukkig oneindig veel manieren om aardappelen te bereiden. Zo kunnen kleine veranderingen in de kruiden of in het bereiden zelf al een wereld van verschil maken in de smaak en beleving van de aardappel.

Eén van mijn meest favoriete aardappelgerechten tijdens thanksgiving is toch wel de Aardappeltwister, ook wel de Potato Tornado of Aardappel Tornado genaamd.

Als je deze overheerlijke aardappelen op een stokje nog nooit hebt gemaakt of geproefd, dan is dit wel het moment. Dit gerecht smaakt namelijk naar CHIPS en is te verleidelijk om te laten liggen.

Met slechts wat aardappelen, kruiden, wat satéprikkers en een mes is dit gerecht echt leuk om te maken (en nog leuker om te eten). En de kruiden die je gebruikt mag je helemaal zelf bepalen!

Heb je geen aardappelspiraal? Geen probleem!

Bij dit recept is het niet verplicht een aardappelspiraal in huis te hebben. Je kunt de aardappel namelijk ook gewoon met de hand snijden. Prik een lange houten satéprikker door het midden van een middelgrote (kruimige) aardappel te halen. Heb je moeite met het doorprikken van de aardappel? Leg hem dan even 15 seconden in de magnetron en probeer het opnieuw. Alsnog te hard? Herhaal deze stap dan totdat de aardappel zacht genoeg is.

Zodra de satéprikker er door is, snij je met een mes in een spiraal om de aardappel.

Tip: Voor het beste resultaat beweeg je niet het mes om de aardappel, maar de aardappel om het mes!

Trek de aardappel daarna voorzichtig over de lengte van de spies uit elkaar.

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 45 min
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 1250 gram appels (Granny Smith of Gala)
  • 125 gram witte suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 60 ml water
  • 125 gram havermout
  • 125 gram bloem
  • 125 gram bruine suiker
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bakzout (baking soda)
  • 65 gram gesmolten boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Schil vervolgens alle appels en verwijder het klokkenhuis en snij in stukjes. Leg de stukjes appel in een grote ovenschotel
  • Meng de witte suiker, 1 eetlepel bloem en gemalen kaneel door elkaar en gooi dit over de appels
  • Besprenkel de appels met het mengsel
  • Verdeel het water gelijkmatig over de appelmengsel
  • Meng de haver, de bloem, bruine suiker, bakpoeder, baking soda en gesmolten boter samen. Verdeel gelijkmatig over het appelmengsel.
  • Bak op 175 graden voor 45 minuten

Tips & variaties

Dippen maar 🤤

Deze Aardappeltwister smaakt heerlijk met alle soorten dipsaus die je ook bij frietjes of gebakken aardappelen kunt gebruiken. De klassiekers die vaak gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Ketchup of Mayonaise. Of serveer met een heerlijke Aioli voor een wat luxere uitstraling.

Heb je deze overheerlijke Aardappeltwisters zelf gemaakt en heb je tips voor ons of andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments.