Deze overheerlijke ouderwetse appelkruimel is uitermate geschikt als afsluiter tijdens het ultieme Thanksgiving diner. Super makkelijk te maken en perfect met een schep vanille ijs er bovenop.
Het recept van dit toetje heb ik van mijn oma, die het weer van haar moeder heeft geleerd. Tijdens het bakken in de oven ruikt het hele huis de hele dag naar de heerlijke zoete geur van appelkruimel. Het perfecte dessert voor tijdens de feestdagen!
Het recept is zo simpel dat er een grote kans bestaat dat je alle ingredienten misschien al wel in huis hebt liggen. Dit ouderwetse toetje zit boordevol appels, warme kruiden en een krokante topping van havermoutkruimel. Jummie!
Welke appels moet ik gebruiken?
Niet alle soorten appels zijn geschikt om in taarten of toetjes te gebruiken. Voor dit recept gebruik je dus ook speciale bakappels. De beste appel hiervoor zijn de Granny Smiths vanwege de zure smaak.
Geen Granny Smiths tot je beschikking? kies dan voor de Gala appel.
Ingrediënten
- 1250 gram appels (Granny Smith of Gala)
- 125 gram witte suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel kaneel
- 60 ml water
- 125 gram havermout
- 125 gram bloem
- 125 gram bruine suiker
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel bakzout (baking soda)
- 65 gram gesmolten boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Schil vervolgens alle appels en verwijder het klokkenhuis en snij in stukjes. Leg de stukjes appel in een grote ovenschotel
- Meng de witte suiker, 1 eetlepel bloem en gemalen kaneel door elkaar en gooi dit over de appels
- Besprenkel de appels met het mengsel
- Verdeel het water gelijkmatig over de appelmengsel
- Meng de haver, de bloem, bruine suiker, bakpoeder, baking soda en gesmolten boter samen. Verdeel gelijkmatig over het appelmengsel.
- Bak op 175 graden voor 45 minuten
Tips & variaties
Tip 1: Voor een nog smakelijker toetje kun je er voor kiezen om de appels te bestrijken met het kaneel-suikermengel, in plaats van dat je deze er gewoon overheen gooit.
Tip 2: Voeg 1/4 theelepel nootmuskaat toe aan het kaneel-suikermengsel voor een nog betere smaak.
Deze appelkruimel is het lekkerst wanneer hij nog warm is. Vergeet niet om het af te toppen met een bolletje vanille ijs. Pecan ijs (en alle andere soorten ijs met en noot er in) smaakt hier trouwens ook heerlijk bij!