In de Verenigde Staten en Canada is de vierde donderdag van november een feestdag. Het staat bekend als “Thanksgiving Day” en is een nationale feestdag. Op deze dag danken mensen voor alle dingen die ze in hun leven hebben. Het is een tijd waarin families en vrienden samenkomen en genieten van elkaars gezelschap. In Nederland staat de vrijdag na Thanksgiving bekend als “Black Friday”. Veel winkels doen mee aan deze verkoop en er zijn veel mensen die speciaal op deze dag winkelen vanwege de hoge kortingen.

Welke datum is Thanksgiving?

In de Verenigde Staten wordt Thanksgiving gevierd op de vierde donderdag van november. De oogstperiode duurt namelijk tot eind november en dat is dus een extra reden om iedereen te bedanken voor het geleverde werk. In Canada eindigt de oogstperiode iets eerder en wordt Thanksgiving gevierd op de tweede maandag van oktober.

Op Thanksgiving komen families uit het hele land samen om feest te vieren. Thanksgiving is een tijd waarin ouders, kinderen, grootouders, tantes en ooms allemaal samen kunnen zijn voor een gedenkwaardige vierdaagse bijeenkomst.

Wist je bijvoorbeeld dat Thanksgiving in Amerika zelfs nog belangrijker is dan Kerstmis?

De kalkoen op Thanksgiving

Gerechten die traditioneel op de Thanksgiving-tafel worden gezet zijn onder andere gevulde kalkoen, zoete aardappelpuree, sperziebonen, veenbessen en desserts zoals pecantaart en pompoentaart.

Thanksgiving in Nederland vieren

In de Verenigde Staten staat het eten van kalkoen op nummer één, hoewel er ook presidenten waren die het eten van kalkoen vanwege de hoge consumptie een tijd lang hebben geprobeerd te verbieden.

Niemand weet zeker hoe de kalkoen zijn ereplaats op de Thanksgiving-tafel kreeg, maar er zijn een paar theorieën:

  • Dankzij gevonden brieven van de Wampanoag-indianen weten we dat kolonisten bij de allereerste maaltijd samen biefstuk en vogel aten. Deze historische maaltijd werd later bekend als de eerste Thanksgiving. Hoewel historici niet met zekerheid kunnen zeggen welke soorten vogels er die dag op het menu stonden (kalkoen, eend of wat dan ook), vermeldt een brief van pelgrim Edward Winslow een kalkoenjachttocht vlak voor het feest.
  • Een andere theorie schrijft de kalkoen toe aan koningin Elizabeth van Engeland. In de 16e eeuw zonk een vloot van Spaanse schepen op weg om Engeland aan te vallen. Volgens de legende ontving koningin Elizabeth dit nieuws tijdens het eten van een gans. Ze was zo blij met dit nieuws, dat ze nog een gans bestelde. Sommige historici zeggen dat de vroege kolonisten werden geïnspireerd door de acties van de koningin en een kalkoen roosterden in plaats van een gans.

Thanksgiving vieren in Nederland

Hoewel Nederlanders geen directe relatie hebben met de Verenigde Staten, wordt Thanksgiving Day ook steeds meer in Nederland gevierd. Vooral in voedingswinkels zijn al veel producten te zien die met Thanksgiving te maken hebben. Toch is Thanksgiving geen officiële feestdag in Nederland.

Goed eten, een goed gesprek en goed gezelschap, dat is waar het bij Thanksgiving om draait. En is het juist nu niet heel erg leuk om samen deze momenten aan te grijpen? Net als de Fransen nemen steeds meer Nederlanders de traditie van Thanksgiving over en kijken ze uit naar een gezellige dag met familie en vrienden.

Op Thanksgiving verzamelen families zich rond de tafel om een ​​groot diner te delen met traditionele gerechten, zoals gevulde kalkoen, zoete aardappel en traditionele pompoentaart. Thanksgiving vieren is in Nederland – nog – niet zo’n big deal, maar wat niet is, kan nog komen. Tijdens Thanksgiving neemt de vraag naar kalkoenen in Nederland namelijk elk jaar merkbaar toe.

Je eerste thanksgiving vieren in Nederland

Als je normaal gesproken geen Thanksgiving viert, waarom zou je het dit jaar dan niet eens proberen? Nodig je beste vrienden en familie uit om langs te komen, geweldige culinaire ervaringen te delen en samen quality time door te brengen!

Wil je echt indruk wilt maken tijdens Thanksgiving, dan mag een echte kalkoen op tafel natuurlijk niet ontbreken! Thanksgiving gaat niet over het geven van cadeaus zoals bij Kerst, het gaat over het uiten van dankbaarheid. Hoe leuk zou het zijn als alle gasten aan tafel één voor één opnoemen waar ze het afgelopen jaar dankbaar voor zijn geweest?

Laten we dit jaar alle negativiteit van de hand doen en praten over alle mooie dingen van het leven. Wat ging goed? Ben je ergens dankbaar voor? Thanksgiving is de perfecte gelegenheid voor dankbaarheid.