De sinaasappelpartjes en aroma’s van dit recept voegen smaak toe tijdens het bereiden van de kalkoen, terwijl een sudderend mengsel van champagne en kippenbouillon hun magie doen om het vlees vochtig en mals te houden. We veranderden het recept elk jaar een beetje omdat we het nooit hadden opgeschreven, maar het bleef altijd ongelooflijk sappig en sappig!
Dit klassieke Thanksgiving-kalkoenrecept kan niet geliefder zijn bij onze community – bezoekers van Thanksgiving.nl geven dit recept vijf sterren vanwege de smaak, malsheid en gemakkelijke bereiding.
Ingrediënten
- 2 eetlepels gedroogde peterselie
- 2 eetlepels gemalen gedroogde rozemarijn
- 2 eetlepels ngewreven gedroogde salie
- 2 eetlepels gedroogde tijmblaadjes
- 1 eetlepel citroen-peperkruiden
- 1 eetlepel zout
- 1 hele kalkoen (15 pond), nek en ingewanden verwijderd
- 1 middelgrote sinaasappel, in 8 partjes gesneden
- 1 middelgrote ui, in grote stukken gesneden
- 1 middelgrote wortel, in plakjes van 1 cm gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes van 1 cm gesneden
- 1 fles champagne (750 ml)
- 1 blik kippenbouillon (410 gram)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bekleed een ovenschaal met vellen aluminiumfolie die lang genoeg zijn om later rond de kalkoen te wikkelen.
- Roer in een kleine kom peterselie, rozemarijn, salie, tijm, citroen-peperkruiden en zout door elkaar.
- Wrijf het kruidenmengsel in de kalkoenholte en vul het vervolgens met sinaasappelpartjes, ui, wortel en bleekselderij. Bind de poten samen met keukentouw en stop de vleugels onder het lijf. Leg de kalkoen op de folie in de ovenschaal.
- Giet champagne en kippenbouillon over de kalkoen en zorg ervoor dat er wat vloeistof in de holte komt. Breng aluminiumfolie omhoog en over de bovenkant van kalkoen en sluit af; probeer te voorkomen dat de folie de kalkoen raakt.
- Rooster de kalkoen in de voorverwarmde oven tot de sappen helder van kleur zijn, ongeveer 2,5 tot 3 uur. Haal het folie van de kalkoen en bak verder tot het vel van de kalkoen goudbruin wordt, nog 30 tot 60 minuten. Een direct afleesbare thermometer die in het dikste deel van de dij, nabij het bot, wordt gestoken, moet 82 graden Celcius aangeven.
- Haal de kalkoen uit de oven, dek af met twee vellen aluminiumfolie en laat 10 tot 15 minuten rusten op een warme plaats voordat je hem aansnijdt.
Tips & variaties
Je kunt ook witte wijn gebruiken in plaats van champagne.
Dit vinden anderen van dit recept
Jonas: “Deze geroosterde kalkoen is de ultieme kookhack voor Thanksgiving. Dit recept is gemakkelijk te maken en buitengewoon smaakvol. En al mijn Thanksgiving-gasten waren enthousiast over hoe sappig en lekker het was. Zorg ervoor dat je een klein beetje van de droge kruidenmix achterlaat om over de bovenkant van de kalkoen te strooien, omdat het de schil extra smaakvol maakt.“
Ilse: “Deze kalkoen was een HIT voor mijn vrienden en familie en ze zeiden allemaal dat hij vers uit de oven smaakte, ook al had hij 3 dagen in de koelkast gezeten. Zorg voor een DIEPE ovenschaal, zodat er geen overloop is!“
Tips? Laat ze hieronder achter in de comments.
[add_comment_form]
Dit gerecht gemaakt met vrienden tijdens onze eerste Thanksgiving. Super lekker en makkelijk om te maken. Echt een aanrader!
Top